Cégalapítás törvény
Cégalapítás törvény 2018-ban, cégalapítás szabályai
Cégalapítás törvény - 2015. után bejegyzett cégek havi Áfa bevallása

Cégalapítás törvény alapján a 2015. január 1. után alapított illetve bejegyzésre került cégek havi Áfa bevallók, tehát könyvelőjének minden hónapban be kell nyújtani a NAV felé az Áfa bevallást. A 2014. december 31. előtt alapított cégek, ill. azok akik a céges adószámukat 2014.december 31-ig kapták meg, továbbra is választhatja a negyedéves Áfa bevallási gyakoriságot.

Milyen adózási formát válasszon a legkedvezőbb adózásért?

Cégalapítás törvény fontossága miatt Önnek a legmegfelelőbb adózási formára lesz szüksége, kérje kollégáink ingyen jogi tanácsadását, valamint kérdezze meg könyvelőjét. 
Amennyiben cége éves bevétele nem haladja meg hatmillió forintot, érdemes alanyi adómentes cégformát választani. Figyelnie kell arra, hogy újonnan alapított cég esetében időarányosan kell számolni, azaz havi 500.000 Ft –tal, illetve a cég külföldi tevékenysége korlátozott.
Érdemes tájékozódni a KATA adózási formáról, amely a kis adózók tételes adója, és vállalkozások is választhatják,valamint a KIVA adózási formáról, amely kisvállalati adó és Bt, Kft, Rt egyaránt választhatja cégalapítás után.
Meglévő cégek esetében minden év decemberéig lehetséges a bejelentkezés egy-egy új adózási formára elektronikus úton, online az ügyfélkapun keresztül.

Apportos vagy tőkebefizetés nélküli cégalapítás

Cégalapítás törvényei gyökeresen megváltoztak 2014. március 15-től, az egyik legalapvetőbb változás a törzstőke emelése, ami 500.000 Ft-ról 3.000.000 Ft-ra emelkedett. Az új cégek alapításnál 3.000.000 Ft-t törzstőkével kell rendelkezni, a már meglévő cégek esetében pedig a fennmaradó tőke összegét 2017.március 15-ig kell pótolni.

A 2015-ben életbe lépett törvényi szabályozások miatt, előtérbe került a cégalapítás apporttal azaz tárgyi eszközzel vagy szellemi termékkel, ebben az esetben ugyanis nem kell törzstőkét befizetni. Cégalapításra lehetőség van törzstőke befizetés nélkül is, ha a társasági szerződésben rögzítik, hogy a teljes törzstőke összege befizetésre kerül 2 éven belül.

Cégalapítással kapcsolatban kérjen bővebb tájékoztatást kollégáinktól!